úterý 9. prosince 2014

Svatoušci

Provensálským betlémským figurkám se říká santons. Provensálské slovo santoun znamená malý svatý, čili svatoušek. 
První provensálské betlémské figurky se vyráběly z chlebové střídy, ale později výrobci přešli k červené hlíně jako trvalejšímu materiálu. Nabarvené figurky tak, jak se prodávají dnes, začal hromadně vyrábět Jean-Louis Lagnel (1761-1822) z Marseille. Dnes je v departementu Bouches-du-Rhône přes 60 a ve Vaucluse téměř 30 santonierů, tedy výrobců santonů.  
Figurky se vyrábějí převážně tlačením do forem. Až do konce 19. století se jen volně sušily a pak malovaly, ale protože byly příliš křehké, dnešní santoni se vypalují v pecích a potom malují kvašovými barvami.

Vyrábějí se dva typy figurek. Santons d'argile jsou hliněné malované figurky ve dvou základních velikostech 1-3 cm a 7 cm.

Santons habillés bývají 20-30 cm velké a jsou oblečené do šatiček jako panenky.

Figurky jsou oblečeny podle módy, která se nosila v první polovině 19. století.
Tradičních betlémských postaviček je 55 a dělí se do 4 kategorií. Postavy bezprostředně svázané s betlémskou stájí, osoby přinášející dary (u nás se jim krásně říká darovníčci), zástupci různých provensálských řemesel a nakonec zvířata a stavby typické pro Provence (stodoly, domy, studny, mosty, mlýny, kaple a kostelíky, borie atd.)

Žádné komentáře:

Okomentovat